lauantai 8. maaliskuuta 2014

Venäjä-aiheinen ilta KY:llä lokakuussa 2009

Olin  vuonna 2009 Kauppatieteiden ylioppilaiden (KY, nyk. KY ry) yrityssuhdevaliokunnassa mukana ja silloin järjestimme Fortumin kanssa seminaari-illan aiheena Venäjäyrityselämän näkökulmasta ja siihen liittyvien ennakkoluulojen oikaiseminen.


Fortumin Venäjä-ilta 22.9.

Venäjä, Venäjä, Venäjä. Uhka vai mahdollisuus? Sitä oli tarkoitus pohtia Fortumin ja Yrpän [Yrityssuhdevaliokunta] voimin toteutetussa Venäjä-illassa Yläkertsillä tiistai-iltana. Paikalle oli saapunut monikymmenpäinen joukko aiheesta kiinnostuneita kyltereitä, joten kiinnostusta Venäjään riittää pelottavista uhkakuvista ja ennakkoluuloista huolimatta. Kuten illan vetovastaavana toiminut Hilla Pyykkönen alkupuheessaan osuvasti totesi, ilta oli oivallinen tilaisuus sivistää itseämme.

Alun ruoka-ja juomatarjoilun sekä Hillan alkuesittelyn ja ohjelman läpikäynnin jälkeen oli siis vuorossa itse paneelikeskustelu. Paneelia johti Fortumin tiedottaja Satu Niemelä ja muut keskustelijat olivat Heikki Andersson Fortumin Venäjän Service-toiminnoista, Bair Irincheev Bair Travel Oy:stä, Maimo Henriksson Ulkoministeriöstä sekä Pekko Kohonen Venäjä-klubista ja Venäjän kaupan killasta. Kerrottuaan ensin suhteensa Venäjään (Blairin tapauksessa Suomeen), joita olivat mm. venäläinen isoäiti, vaihto-opinnot Suomessa sekä lapsuus Sortavalassa ja venäläisessä koulussa. Näin mielenkiintoisten taustojen takaa saataisiin varmasti yhtä kiinnostavia vastauksia etukäteen esitettyihin kysymyksiin.

Ensimmäiseksi sopikin aloittaa kysymyksellä, mikä on tämänhetkinen, poliittinen tai kaupallinen, tilanne Venäjällä. Panelistit olivat melko samoilla linjoilla siitä, että Putinin ja Medjedevin ”kahden kauppa”, kuten Henriksson asian ilmaisi, määrää pitkälti poliittista linjaa. Andersson mukaan Medjedev hakee vielä paikkaansa, joten Putin on edelleen vahvassa päättäjän asemassa. Venäjän kanssa kauppaa tehdessä on tärkeää tuntea poliittinen järjestelmä. Irincheev kertoi venäläisten turhautuvat helposti epävarmuuteen ja siksi vakaus on kansalaisille erittäin tärkeää. Niinpä pitkään vallassa ollut, huonokin, johto voi säilyttää asemansa pitkään ihmisten muutosvastaisuuden vuoksi. Tässäkö (osa)syy Putinin suosion ja Medjedevin hapuilun takana?

Myös taloudellisesta tilanteesta panelistit olivat yksimielisiä: huono. BKT laskee ja työttömyys nousee. Irincheev on tietysti huomannut asian matkailun hiljentymisessä. Meistä suomalaisista saattaa joskus tuntua, että olemme riippuvaisia Venäjästä esimerkiksi energian vuoksi, mutta Andersson muistutti, että voisimme aivan hyvin ostaa energiamme muualtakin, toisin kuin jotkut Itä-Euroopan maat. Suomen hankalaa asemaa Venäjän naapurimaana hän ei kuitenkaan kiistänyt. Venäjän BKT on kuitenkin vain 3 prosenttia koko maailman osuudesta (EU:n on 30), joten äkkiä Venäjä ei tunnukaan niin suurelta ja mahtavalta…

Toinen kysymys koski Suomen panostusta Venäjän kaupan edistämiseen ja tukemiseen. Keskustelijat esittelivät monia eri muotoja, kuten tapaamisia paikallisten päättäjien ja toimijoiden kanssa mm. Finpron ja talouskomission järjestäminä. Kaikille yrityksille riittää tukea koosta huolimatta, vaikka suomalainen media kuulemma antaakin asiasta vääränlaisen kuvan. Kohonen kritisoi isompien organisaatioiden avun olevan usein yrittäjille turhan epäselvää jargonia, kun taas Venäjän kilta kuulemma lähestyy yksittäisiä ihmisiä.

Kolmas kysymys käsitteli suomalaisten yritysten mahdollisuuksia Venäjällä eli onko niitä. Isoin jarru selvästi on raha, jota suurimmalla osalla venäläisistä ei todellakaan ole paljoa. Venäjällä suomalaiset yritykset ovat mukana mm. logistiikka- ja treidausliiketoiminnassa; tuotantoa siellä ei ole. Venäjältä ei myöskään tuoda paljoa mitään kulutustuotteita (kuten elintarvikkeita) Suomeen. Venäjä ei panelistien mukaan ole mikään suuri mahdollisuuksien maa tällä hetkellä, sillä kehitys (esimerkiksi aseteollisuudessa) on pysähtynyt ja maa on teknologisesti jäljessä länsimaita, kun 90-luvun alussa panostettiin enemmän kaupalliseen kuin teknologiseen koulutukseen. Nähtävästi niitä teekkareita tarvitaan kuitenkin…

Myös kulttuuriset piirteet aiheuttavat ongelmia, sillä miesten elinikä on huomattavasti pienempi kuin naisten, alle 60 vuotta. Syynä on päämäärättömyys, kun miehet eivät tiedä, mitä tehdä elämässä. Kapitalistinen ja amerikkalainen kulutus-ajattelu tuntuu olevan monen elämän keskipiste, ja tätä poliittinen järjestelmä pyrkii propagandallaan ruokkimaan. Tuloksena on kuitenkin huono kopio amerikkalaisesta elämäntyylistä, ja toivottomalta vaikuttava elämä saa monet miehet tarttumaan vodka-pulloon.

Loppuilta sujuikin rennommissa merkeissä Niemelän päättäessä paneelin ja musikanttien astuessa lavalle. Sibelius-akatemiasta oli saapunut paikalle kaksi esiintyjää, jotka kitaroiden säestyksellä soittivat mm. HIM:iä. Täytyy myöntää, että melkein odotin venäläistä musiikkia, mutta kenties sitä ei ole ihan helpointa löytää. Esityksen jälkeen yleisö saattoi vielä nauttia viinistä, kahvista ja suklaasta sekä esittää panelisteille lisää kysymyksiä. Kysymyksiä tulikin paljon mm. saunakulttuurista (Venäjällä kaupallinen maailma on melko lailla miesten maailma) ja siitä, pärjääkö Venäjällä ilman venäjän kielen osaamista (small talkista jää usein paitsi ja kunnioituksen herättämiseksi kannattaa opetella edes auttavasti paikallista kieltä).

Ilta päättyi hieman yhdeksän jälkeen aplodeihin ja kukitukseen. Olipahan mielenkiintoinen ilta! Paljon asiaa sekä väärinkäsitysten ja ennakkoluulojen oikaisuja. Itsekin olen nyt entistä tyytyväisempi siitä, että päätin opiskella edes kaksi kurssia venäjää. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä tulen joskus työskentelemään yrityksessä, jolla on jonkinlaisia kytköksiä Venäjään ja silloin voi alkaa palautella sitä lyhyttä oppimäärää. Siteeraan vielä tähän loppuun Irincheevia, koska mielestäni hänen viimeinen puheenvuoronsa kiteyttää aika hyvin illan annin: ”Venäjältä löytyy kaikki ja jokainen näkee sen miten haluaa.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti